Διαδικαστικά

Διαδικαστικά

Ο κυκεώνας υποχρεώσεων που συνεπάγεται ένας γάμος ή μία βάπτιση συχνά γίνεται ακόμη πιο δυσβάστακτος, αφού επιβαρύνεται κι απ’ τις ποικίλες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εμείς είμαστε εδώ για να απλουστεύσουμε το ζήτημα για εσάς:

1)ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

α)Πιστοποιητικά γέννησης και από τους δύο μελλόνυμφους

β)Πιστοποιητικά αγαμίας και ασχέτου συγγενείας από τις ενορίες σας

γ)Δημοσίευση αναγγελίας γάμου σε ημερίσια τοπική εφημερίδα

δ)Παράβολο χαρτόσημου

ε)Άδειες Γάμου (και πάλι από τις ενορίες σας). Εκεί θα γίνει και η δήλωση επωνύμου των παιδιών.

στ)Επικύρωση αδείας από την Αρχιεπισκοπή. 

Προσοχή θέλουν ιδιαίτερες περιπτώσεις που απαιτούν επιπλέον δικαιολογητικά, όπως για παράδειγμα το να είναι ο ένας εκ των μελλόνυμφων χήρος/χήρα (ληξιαρχική πράξη θανάτου του προηγούμενου συζύγου), διαζευγμένος/διαζευγμένη (διαζύγιο) ή το να έχει τελεστεί παλαιότερα πολιτικός γάμος. Αν η σύζυγος θέλει να υιοθετήσει το επώνυμο του συζύγου, θα πρέπει να αποτανθεί στις αντίστοιχες αρχές.

2)ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ

α)Πιστοποιητικά γέννησης και από τους δύο μελλόνυμφους

β)Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο

γ)Δημοσίευση αναγγελίας γάμου σε ημερίσια τοπική εφημερίδα με ανοιχτή ημερομηνία, αντίτυπο της οποίας πρέπει να παραδοθεί στην Υπηρεσία.

δ)Παράβολο χαρτόσημου

ε)Έγγραφο του τρέχοντος χρόνου που να επικυρώνει τον τόπο κατοικίας του καθενός από τους συζύγους (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας).

Ισχύουν οι ίδιες εξαιρέσεις με τον θρησκευτικό γάμο. Η άδεια του γάμου εκδίδεται από τον εκάστοτε Δήμο.

3)ΒΑΠΤΙΣΗ

α)Πιστοποιητικό γέννησης με την ένδειξη “Διά την Βάπτιση”, το οποίο σας είχε δωθεί από το ληξιαρχείο όταν δηλώσατε τη γέννηση του παιδιού.

β)Αστυνομικές ταυτότητες των γονέων και του νονού και δήλωση στον ιερέα των στοιχείων τους, των στοιχείων του νονού και του θρησκεύματος του παιδιού.

γ)Πιστοποιητικό γάμου των γονέων.

δ)Δήλωση Βάπτισης, την οποία συμπληρώνετε μετά το μυστήριο και πρέπει να καταχωρήσετε στο Δήμο.

Σιγουρευτείτε ότι ο νονός που επιλέξατε είναι χριστιανός ορθόδοξος. Επιπλέον, έχετε κατά νου ότι αν επιλέξετε εκκλησία εκτός της ενορίας σας θα πρέπει να μεταβίβαστεί το Πιστοποιητικό Γέννησης στην εκκλησία που θα γίνει η βάπτιση.

4)ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ

α)Αστυνομικές ταυτότητες των γονέων

β)Σε περίπτωση απουσίας του ενός από τους δύο χρειάζεται εξουσιοδότηση.

Απαιτείται προσέλευση στο Ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του παιδιού με Πράξη Έκθεσης Ονοματοδοσίας από το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας.