Η παλέτα με τα χρώματα του γάμου

Η παλέτα με τα χρώματα του γάμου

 

 

«Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα» (Νίκος Καζαντζάκης)…

Η ζωή του κάθε ανθρώπου αποτελείται από έναν λευκό καμβά που εκείνος αποφασίζει με τι χρώματα θα τον ζωγραφίσει. Το ίδιο ισχύει και για το γάμο, που χρωματίζεται με τόσα συναισθήματα όσα είναι και τα χρώματα της παλέτας που ανοίγει ο καθένας. Φυσικά σε κάθε παλέτα μπορούμε να ανακαλύψουμε χρώματα φωτεινά, όπως το κόκκινο και το κίτρινο, ή χρώματα μελαγχολικά όπως το γκρίζο, το μαύρο ή το καφέ. Κι ωστόσο σε μια παλέτα συνυπάρχουν όλα τα χρώματα αρμονικά. Έτσι ακριβώς είναι και τα συναισθήματα που νιώθουμε στο γάμο μας,  χρωματισμένα με ποικίλες αποχρώσεις. Το ίδιο επίσης ο παράδεισός μας: ένας πίνακας που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιώντας την παλέτα με τα χρώματα που είναι μεν κοινή για όλους τους ανθρώπους αλλά η διαφορά έγκειται στην επιλογή των αποχρώσεων.

Η ζωή όπως έξω από το γάμο έτσι και μέσα σ’ αυτόν μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε και τα χρώματα του ουράνιου τόξου αλλά και τα σκοτεινά χρώματα για να εκφράζουμε όλες τις συναισθηματικές μας καταστάσεις, γιατί όλα τα χρώματα συνθέτουν την προσωπικότητά μας. Η ουσία είναι να αναγνωρίσουμε ότι έχουμε κάτι αξιόλογο να ζωγραφίσουμε στον δικό μας καμβά και να επιδείξουμε στην απεικόνιση αυτή των χρωμάτων κάθε συναισθηματική άποψη.

 Ζωγραφίζουμε λοιπόν τον δικό μας παραδεισένιο γάμο μοιράζοντας με το αγαπημένο πρόσωπο καθετί όμορφο και ονειρικό, δημιουργώντας ένα πολύμορφο και πολύχρωμο τοπίο. Για μερικούς ανθρώπους είναι εύκολο να μοιράζονται τις χαρές της ζωής τους, να ζωγραφίζουν εξαίσια τον δικό τους παράδεισο για να μπουν μέσα, όπως πολύ σωστά διατυπώνει ο πιο σπουδαίος Έλληνας συγγραφέας, ο Νίκος Καζαντζάκης,  αλλά η ζωή δεν έχει μόνο χαρά, ομορφιά, έκσταση, η ζωή έχει και λύπες και σκιές και σκοτάδια,  τα οποία θα πρέπει να προσπερνούμε με σύνεση κάθε φορά ώστε να βρίσκουμε τον τρόπο  για να βγούμε στο φως.

Στο γάμο όλοι έχουν την ευκαιρία κάθε μέρα να ζωγραφίζουν και ένα καινούριο πίνακα με χρώματα που άλλοτε είναι φωτεινά και ζωηρά και άλλοτε μελαγχολικά και σκοτεινά. Άλλοτε το τοπίο που δημιουργούν εκφράζει λύπη και άλλοτε χαρά. Πάντα όμως θα πρέπει να επιλέγουν από την παλέτα τις αποχρώσεις που εκφράζουν απόλυτα τα συναισθήματά τους. Διαλέγουν τα χρώματα, τα ελευθερώνουν και ζωγραφίζουν με ειλικρίνεια τα συναισθήματά τους πάνω στον καμβά, και τα δικά τους και του συντρόφου τους, με τον οποίο τα μοιράζονται και δεν τα κρατούν για τον εαυτό τους, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο, χωρίς έκφραση και ακρίβεια.

Όταν υπάρχει ειλικρίνεια στην έκφραση των συναισθημάτων ανάμεσα στο ζευγάρι, το έργο που αποτυπώνουν στον καμβά της ζωής τους εκπνέει δύναμη, ομορφιά, αποκάλυψη.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Χριστίνα Ταράτσα