ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΑΣ

ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΒΕΡΑΣ

Πρόκειται σίγουρα για το πιο γνωστό και μελετημένο δαχτυλίδι στην ιστορία των δαχτυλιδιών: η βέρα, αποτελεί σύμβολο ένωσης, δέσμευσης και αφοσίωσης, μία διαρκής υπενθύμιση του ιερού μυστηρίου του γάμου που έδεσε το ζευγάρι.

Οι πιο παραδοσιακοί τη θέλουν πάντα στο χέρι τους, οι εναλλακτικοί την κρατούν σε κάποιο συρτάρι και οι μοντέρνοι μπορεί να τη χτυπήσουν ακόμη και ως τατουάζ, όπως επιτάσσει η νέα μόδα, όπως και να’ χει όμως η ύπαρξή της είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επικυρωθεί ένας γάμος, ήδη από τη ρωμαϊκή εποχή. Πέρα από τον προφανή συμβολισμό της ένωσης, η βέρα φέρει και κάποιους επιμέρους συμβολισμούς που σχετίζονται με τη θέση της και την τελετουργία που τη συνοδεύει.

Η βέρα του γάμου τοποθετείται πάντα στο δεξί χέρι στην ορθόδοξη θρησκεία (σε αντίθεση με τη βέρα του αρραβώνα που μπαίνει στο αριστερό), κι αυτό απηχεί τη γενικότερη πεποίθηση ότι η δεξιά πλευρά ταυτίζεται με το ηθικά σωστό, το αγαθό και το ενάρετο. Γι’ αυτό και άλλωστε στην αγγλική γλώσσα μεταφράζουμε το “δεξιά” ως “right”, που σημαίνει παράλληλα και “σωστό”.

Πιο συγκεκριμένα, τοποθετούμε τη βέρα στον παράμεσο του δεξιού χεριού, καθώς σύμφωνα με τις πρώιμες παραδόσεις και πολύ πριν την ανάπτυξη της μοντέρνας ιατρικής, θεωρούνταν ότι εκεί υπάρχει μία φλέβα που έχει άμεση σύνδεση με την καρδιά.

Ιδιαίτερα συμβολική σημασία έχει και ο ρόλος του κουμπάρου, που  περνά τις βέρες στο ζευγάρι: διαφαίνεται δηλαδή έτσι, ότι ο κουμπάρος είναι αυτός που επικυρώνει τα δεσμά και αποτελεί εγγυητή, σύμβουλο και κατ’ επέκτασιν μέλος της νέας οικογένειας.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Ανεστίδου Παρασκευή