Παροιμίες για τον Γάμο

Παροιμίες για τον  Γάμο

 Η ελληνική λαϊκή παράδοση όπως είναι γνωστό σε όλους βρίθει σοφίας και νοημάτων. Τα βιώματα που φέρουμε από τις παλαιότερες γενιές αποτελούν γνώση, την οποία ο κοινωνικός μηχανισμός μετασχημάτισε σε παροιμίες προς ενημέρωση και συμμόρφωση των επομένων. Εδώ, συγκεντρώσαμε και αναλύσαμε κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες παροιμίες που αφορούν το γάμο και τα παρελκόμενά του:

-Γάμος χωρίς παιγνίδια, φάβα χωρίς κρομμύδια (Κάρπαθος): Όσο άνοστη είναι η φάβα χωρίς το κρεμμύδι, τόσο ανιαρός είναι ο γάμος χωρίς μουσική και γλέντι.

-Γάμος δίχως κλάμα και κηδεία δίχως γέλιο δεν γίνεται: Πέρα από την προφανή διάσταση των πραγμάτων, υπάρχει πάντα και η δεύτερη ανάγνωση.

-Ο γάμος και ο θάνατος είναι φωναράδες (Κεφαλλονιά): Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για φωνή χαράς και στη δεύτερη για φωνή λύπης.

-Ο τροζός γάμος κάνει και τροζά παιδιά (Κρήτη): Αν είναι ασυλλόγιστοι και άφρονες οι άνθρωποι που ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, έτσι θα’ ναι και τα παιδιά...

-Γαμπρός υιός δεν γίνεται και νύφη θυγατέρα (Νησιώτικη): Η στοργή και η αγάπη της νύφης και του γαμπρού, όσο ειλικρινείς κι αν είναι, δεν αγγίζουν τα αντίστοιχα μεγέθη των παιδιών.

-Ο γαμπρός σαν γεννηθεί του πεθερού θα μοιάσει: Παρατήρηση σχετικά με τις ομοιότητες στους χαρακτήρες των δύο ανδρών.

-Αφήσαμε το γάμο να πάμε για πουρνάρια: Παραμέληση των σημαντικών για τα ασήμαντα.

-Τα στραβά τα κουλούρια η νύφη τα πλάθει: Σχετικά με την προκατάληψη της πεθεράς απέναντι στη νύφη

-To χαρτί και το μελάνι τον καλό γαμπρό τον κάνει: Αναφορικά με την προίκα και την τήρηση των συμφωνιών και των υποχρεώσεων.

-Όλα είναι του μυαλού και η παντρειά της τύχης: Δίδαγμα σχετικά με τον παράγοντα τύχη (σημαντικός στη λαϊκή θυμοσοφία) και το πόσο σημαντικός είναι για το γάμο.

 Για το www.oikonomikosgamos.gr Ανεστίδου Παρασκευή