Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΝΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ

Η ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΧΕΣΗ ΝΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΟΥ

 Η λαϊκή παράδοση χαρακτηρίζει τον νονό “πνευματικό πατέρα” και τη νονά “πνευματική μητέρα”. Πρόκειται για μία σύνδεση διόλου τυχαία, καθώς πέρα απ’ τη θρησκευτική διάσταση της υπόθεσης, ο νονός μέσω τη βάπτισης αναλαμβάνει συμβουλευτικό ρόλο για το παιδί: βλέπει τα πράγματα από μία απομακρυσμένη και ψύχραιμη σκοπιά, χωρίς την υπερβολική πολλές  φορές ένταση των γονέων, αλλά και πάλι με πραγματικό ενδιαφέρον. Έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον να είναι, αφού στην εποχή μας πολλές φορές εμφανίζεται το φαινόμενο είτε του εξαφανισμένου νονού, είτε του νονού που θεωρεί υποχρέωσή του μόνο την παροχή δώρων.

Γι΄ αυτό το λόγο είναι και πολύ σημαντική η επιλογή του ατόμου που θα επιλέξετε να βαπτίσει το παιδί σας. Μπορεί ο φίλος/ η φίλη που έχετε στο μυαλό σας να είναι πράγματι ένας εξαιρετικός άνθρωπος και να σας έχει σταθεί, διαθέτει όμως τα χαρακτηριστικά ενός καλού νονού; Ο καλός νονός πρέπει να διαθέτει χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί με το παιδί, οξυδέρκεια και εμπειρία ζωής για να το συμβουλεύει, να μπορεί φυσικά να κάνει υπομονή και να κατανοεί τις φάσεις ανάπτυξης του παιδιού αλλά κυρίως: να είναι πρότυπο γι’ αυτό. Να είναι μαζί με τους γονείς μία σωστή εικόνα καθοδήγησης,

Η βάπτιση είναι ένα απ’ τα μεγάλα μυστήρια της εκκλησίας. Πολλές φορές επικεντρωνόμαστε στα βαπτιστικά και τον στολισμό και λησμονούμε το πιο σημαντικό: τις σχέσεις που επικυρώνονται την ιερή εκείνη μέρα. Σχέσεις αγάπης και ζωής. Αν είστε ήδη νονός και διαβάζετε το παρόν άρθρο, μήπως ήρθε η ώρα να ξανασκεφτείτε και να επαναπροσδιορίσετε κάποια πράγματα; Μην επαναπαύεστε στο ότι το παιδί “έχει τους γονείς του”. Η αγάπη δεν πάει με το ζύγι και το πλεόνασμά της δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Εξάλλου και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι παραδέχονται ότι ένας νονός-φάντασμα επηρεάζει αρνητικά το παιδί ακόμη και σε μεγαλύτερες ηλικίες, όπως η εφηβεία,  καθώς δημιουργεί ερωτηματικά και απογοήτευση η στάση αυτή στο παιδί.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Τερλέγκα Αλεξία