Η «θετική» σύντροφος

Η «θετική» σύντροφος

 

 

«Μια γυναίκα παντρεύεται έναν άντρα με την ελπίδα πως θα αλλάξει» λέει ο Αϊνστάιν. Και είναι αλήθεια, αν σκεφτούμε πως

οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν πως έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το σύντροφό τους όταν βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη και μοιραστούν μαζί του την καθημερινότητα. Είναι αλήθεια, επίσης, πως ακόμη και η ψυχολογία αυτό επιδιώκει σαν επιστήμη: να αλλάξει τον άνθρωπο.

 Βέβαια, μια σύζυγος δεν γνωρίζει πάντα  τις μεθόδους της ψυχολογίας ώστε οποιαδήποτε προσπάθειά της που έχει στόχο την αλλαγή του συντρόφου να στεφθεί με πλήρη επιτυχία. Ωστόσο, μια γυναίκα που έχει την επίγνωση του εαυτού της, αλλά και τη γνώση του ανθρώπινου χαρακτήρα γενικότερα, μπορεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεθόδους των ψυχολόγων, ώστε  να «αλλάξει» το σύντροφό της.

  • Θετική στήριξη: Όταν παρέχουμε θετική στήριξη στο αγαπημένο πρόσωπο, κυρίως όταν βιώνει μια κατάσταση άγχους και προβληματισμού, ακόμη κι αν δεν είμαστε «ειδικοί», καταφέρνουμε να το βοηθήσουμε και να το λυτρώσουμε από το «βάσανό» του. Και βεβαίως θετική στήριξη πάει να πει να μιλάμε λίγο και να ακούμε πολύ. Ο σύντροφος που αισθάνεται εγκλωβισμένος μέσα στο πρόβλημά του έχει ανάγκη κάποιον πλάι του να τον ακούει και να δείχνει κατανόηση, έναν άνθρωπο στον οποίο θα εκμυστηρευτεί το πρόβλημά του, θα το μοιραστεί, έναν άνθρωπο στον οποίο θα ακουμπήσει πάνω του το εκάστοτε πρόβλημα που τον απασχολεί. Τα επικριτικά σχόλια ή η επισήμανση στα λάθη του συντρόφου, δημιουργούν ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι και σίγουρα δεν αλλάζουν την κατάσταση ή ακόμη και τον τρόπο συμπεριφοράς του «φταίχτη-συζύγου».
  • Πίστη στη δύναμη του συντρόφου: Αν πραγματικά πιστεύετε ότι ο σύντροφός σας μπορεί ακόμη και τα πιο δύσκολα να φέρει εις πέρας,  και αν καταφέρετε να τον πείσετε γι’ αυτό εκφράζοντάς του κάθε στιγμή την πίστη που έχετε στη δύναμη του χαρακτήρα του, τότε σίγουρα του έχετε προσφέρει το πρώτο χέρι βοηθείας που θα τον οδηγήσει στην επιτυχία και σε θετικά αποτελέσματα.
  • Θετική ενέργεια: Όταν ο σύντροφός σας βρίσκεται σε μια μόνιμη κατάσταση μελαγχολίας και αρνητικότητας (αυτό συμβαίνει κυρίως όταν βάλλεται από μια απώλεια: θάνατος αγαπημένου προσώπου, ασθένεια, μια οικονομική καταστροφή ή ανεργία) σταθείτε πλάι του και μεταβιβάστε του τη θετική σας ενέργεια.

 Φανερώστε του την αγάπη σας με πράξεις (ακόμη και όταν στεκόμαστε σιωπηλοί στο πλάι του αγαπημένου προσφέρουμε την αγάπη μας), φροντίστε τον, εστιάστε στα θετικά της κοινής ζωής σας, δείξτε του ότι είστε «ευγνώμων» που βρίσκεται πλάι σας, που μοιράζεστε μαζί του και τα καλά και τα κακά. Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να μεταβιβάσουμε τη θετική μας ενέργεια σε έναν άνθρωπο που υποφέρει. Και, βεβαίως, μην ξεχνάμε πως η θετική ενέργεια αποτελεί τη μεγαλύτερη φωτεινή ενέργεια που αποδέχονται όλοι οι άνθρωποι.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Χριστίνα Ταράτσα