Ο γάμος που δεν… τρέχει

Ο γάμος  που δεν… τρέχει

 

Πάντα υπάρχουν σημάδια που μας φανερώνουν ότι ο γάμος μας… δεν τρέχει όπως θα θέλαμε. Βεβαίως, υποσυνείδητα αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα σημάδια, ωστόσο τα αγνοούμε, είτε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα είτε γιατί αγαπάμε το σύντροφό μας και δεν θέλουμε να έρθουμε σε κόντρα μαζί του. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά σημάδια που σηματοδοτούν ότι ο γάμος μας στραβώνει;

Μειωμένη ερωτική έλξη

Αν ο σύντροφός σου αποφεύγει το σεξ με διάφορες δικαιολογίες, αυτό είναι ένα σημάδι που δείχνει έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος. Βεβαίως, σε μια μακρόχρονη σχέση και ιδίως μέσα στο γάμο θεωρείται κατά κάποιον τρόπο φυσιολογικό να μειώνεται η ερωτική επιθυμία και στους δυο συντρόφους. Αλλά διαφορετικό είναι να μειώνεται και διαφορετικό να μην υπάρχει καθόλου ή να γίνεται η ερωτική πράξη με… αγγαρεία. Γι αυτό, αν έχετε αυτό το πρόβλημα με το σύντροφό σας, καλό θα ήταν να το συζητήσετε πριν αποξενωθείτε εντελώς και οδηγηθεί ο καθένας στην αναζήτηση ενός άλλου συντρόφου που θα του καλύψει τα «ερωτικά» κενά.

Έλλειψη επικοινωνίας και καβγάδες

Όταν συζητάτε με το σύντροφό σας και διαφωνείτε συνεχώς σε καθετί, αυτό αποδεικνύει ή πως έχετε χάσει την επικοινωνία ή πως δεν την είχατε ποτέ στην πραγματικότητα. Σίγουρα όλοι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι, με διαφορετικές ιδέες και απόψεις, ωστόσο θα πρέπει να σεβόμαστε τη διαφορετική άποψη του συντρόφου μας. Είναι λοιπόν λογικό η έλλειψη επικοινωνίας να οδηγεί τη σχέση αργά αλλά σταθερά σε διαξιφισμούς και καβγάδες. Γι’ αυτό, αν αγαπάτε το σύντροφό σας και θέλετε να διατηρηθεί ο γάμος σας, θα πρέπει να αποφεύγετε την αμυντική στάση. Και στην περίπτωση που το κάνει εκείνος, καλό θα ήταν να σιωπάτε ή να αντιμετωπίζετε το θέμα με χιούμορ. Είναι αλήθεια, πως τα ζευγάρια που έχουν χιούμορ, σπάνια οδηγούνται σε καβγά.  Το χιούμορ είναι καταλυτικό και ελαφραίνει τη βαριά ατμόσφαιρα που προκύπτει από μια αντιπαράθεση.

Απομάκρυνση-Αποξένωση

Αν ο σύντροφός σας βρίσκει συχνά δικαιολογίες να είναι μόνος του ή να βγαίνει με φίλους και να γυρίζει αργά στο σπίτι, αυτό είναι ένα σημάδι που φανερώνει ή ότι έχει βαρεθεί μέσα στο γάμο και θέλει να ξαναβρεί «ξένοιαστες στιγμές» από το παρελθόν, ή, στη χειρότερη περίπτωση, ένα άλλο πρόσωπο να έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του. Όταν λοιπόν δείτε μια τέτοια συμπεριφορά, μην την αγνοήσετε γιατί πιθανόν να είναι ολέθρια για την εξέλιξη της σχέσης σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να μελετήσετε την κατάσταση και να τη συζητήσετε με το σύντροφό σας. Η απομάκρυνση σίγουρα θα οδηγήσει στην αποξένωση και ίσως τότε  είναι πλέον αργά ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Ρωτήστε, λοιπόν, το σύντροφό σας (χωρίς γκρίνια) γιατί συμπεριφέρεται σαν ξένος και κάντε του την πρόταση να τον ακολουθείτε στις εξόδους του, να μοιράζεστε μαζί κοινό χρόνο. Ο διάλογος είναι απαραίτητος όταν βλέπουμε σημάδια αποξένωσης, γιατί μπορεί να αφυπνιστεί το ζευγάρι και να σκεφτεί τα λάθη του.

Καταθλιπτική συμπεριφορά

Είναι αλήθεια πως στην εποχή μας όλο και περισσότεροι άνθρωποι οδηγούνται στην κατάθλιψη. Τι φταίει σ’ αυτό; Πολλά! Μια απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια απώλεια εργασίας, όνειρα που δεν πραγματοποιούνται, δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Δυστυχώς, σήμερα πολλοί γάμοι διαλύονται όταν ο ένας από τους δυο συντρόφους οδηγηθεί στην κατάθλιψη. Τι πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας; Πρώτα απ’ όλα να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Όσον αφορά τη δική σας βοήθεια, εκείνο που μπορείτε να του προσφέρετε είναι να σταθείτε δίπλα του με τρυφερότητα, αγάπη και κυρίως υπομονή και να του μιλάτε για αισιόδοξα πράγματα. Και σίγουρα ο θυμός και η απελπισία από τη δική σας πλευρά, όχι μόνο δεν βοηθά έναν άνθρωπο ψυχικά άρρωστο, αλλά σβήνει και την παραμικρή σπίθα επανόρθωσης της σχέσης.

 Για το www.oikonomikosgamos.gr Ανεστίδου Παρασκευή