Ενσυναίσθηση: το κλειδί της επικοινωνίας…

Ενσυναίσθηση: το κλειδί της επικοινωνίας…

 

Ενσυναίσθηση σημαίνει να ταυτίζεσαι συναισθηματικά με τον άλλον, να αντιλαμβάνεσαι τους προβληματισμούς του, τα θέλω του, να βλέπεις τα πράγματα από τη δική του σκοπιά και με τη δική του ματιά. Τα παντρεμένα ζευγάρια που χρησιμοποιούν την ενσυναίσθηση στη σχέση τους παραμερίζουν τον «εγωκεντρισμό» τους, τοποθετούν τον εαυτό τους στη θέση του συντρόφου, κατανοούν τις συμπεριφορές του, ακόμη και τις αρνητικές, είναι επιεικείς με τα σφάλματά του.

Η ενσυναίσθηση είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα της επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια. Πρόκειται για μια ικανότητα που υπάρχει σε κάθε άτομο και το οποίο τον συνδέει συναισθηματικά με τους άλλους ανθρώπους. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί δεν γνωρίζουν την ενσυναίσθηση, την αντίληψη δηλαδή να «διαβάζουν» τα συναισθήματα του αγαπημένου προσώπου, δεν έχουν ανακαλύψει πόσο αναγκαίο είναι για μια ευτυχισμένη ζωή και δη μέσα σε έναν γάμο.

Η ενσυναίσθηση αναπτύχθηκε αρχικά ως μέσον ψυχοθεραπείας. Ένας καλός ψυχοθεραπευτής ενεργεί πάντα με ενσυναίσθηση: ακούει τον ασθενή του προσεκτικά, αντιλαμβάνεται τα συναισθήματά του τον κατανοεί πλήρως και ποτέ δεν τον κρίνει. Η ενσυναίσθηση φέρνει το ζευγάρι κοντά, λύνει τα προβλήματα που ενσκήπτουν στη σχέση του.

 Επίσης, η ενσυναίσθηση συνδέεται με την αντίληψη που έχει ο καθένας να ανακαλύψει τα συναισθήματα του άλλου όταν ο άλλος δεν τα έχει συνειδητοποιήσει ή δυσκολεύεται να τα εκφράσει. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι εκφραστικοί, είτε με το λόγο είτε με τις κινήσεις του σώματός τους, και έτσι γίνονται εύκολα κατανοητοί στο σύντροφό τους. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι δεν «ανοίγονται», είναι «κλειστοί» σαν στρείδι και θα πρέπει εμείς να τους ρωτάμε, να τους «ξεκλειδώνουμε», να μαντεύουμε τι κρύβουν πίσω από την απαθή έκφραση ή τη σιωπή τους, ώστε να μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε.

Είναι αλήθεια ότι με την ενσυναίσθηση τα ζευγάρια γνωρίζουν το σεβασμό την επικοινωνία, την εμπιστοσύνη. Όταν ο ένας σύντροφος ακούει τον άλλον χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση, γεννιέται ανάμεσά τους ένας ισχυρός δεσμός που δύσκολα μπορεί να σπάσει. Εκείνος που ξέρει να ακούει, ενθαρρύνει τον σύντροφό του να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς φόβο αν θα κριθούν τα λόγια του, ακριβώς όπως θα μιλούσε σε έναν ψυχοθεραπευτή. Ακόμη και αν δεν συμφωνούμε με το σύντροφό μας με τον τρόπο που σκέφτεται ή πράττει, προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε, να τον βοηθήσουμε να βγει από το αδιέξοδο όπου προφανώς έχει εγκλωβιστεί. Και, εννοείται, καλός σύντροφος-ακροατής είναι εκείνος που αφήνει τον άλλον να μιλά χωρίς να τον διακόπτει και χωρίς να του υποδεικνύει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος…

Για το www.oikonomikosgamos.gr Τερλέγκα Αλεξία