Υγιής ή εγωιστική αγάπη;

Υγιής ή εγωιστική αγάπη;

 

Ο άνθρωπος που αγαπά τον εαυτό του και ενδιαφέρεται για την ψυχική του υγεία αποφεύγει τις ολέθριες σχέσεις και οδηγείται σε σχέσεις όπου αισθάνεται πλήρης, γνωρίζει ότι αγαπιέται και αγαπά κατά τον ίδιο τρόπο. Φυσικά η υγιής αγάπη προϋποθέτει συναισθηματική ωριμότητα. Αν αγαπάς τον εαυτό σου, αγαπάς και το σύντροφό σου και τότε γίνεσαι δίκαιος άνθρωπος, τότε τρέφεσαι με την υγιή αγάπη…

 Αν όμως παραδεχτούμε ότι η αγάπη για τον εαυτό μας και η αγάπη προς το σύντροφο αποτελούν συνιστώσες, τότε πώς εξηγείται η εγωιστική συμπεριφορά προς εκείνον, μια συμπεριφορά που ολοφάνερα είναι εχθρός αυτής της αγάπης; Ο εγωιστής θέλει καθετί για τον εαυτό του, δεν νιώθει καμία ευχαρίστηση στο δόσιμο και χαίρεται μόνο όταν παίρνει, του λείπει το ενδιαφέρον γι’ αυτόν που είναι πλάι του, δεν νοιάζεται για τις ανάγκες του και είναι βασικά ανίκανος να αγαπήσει. Άλλο όμως είναι να αγαπάς τον εαυτό σου και άλλο να είσαι εγωιστικό και ναρκισσιστικό άτομο.

 Ο ναρκισσιστής αποσύρει την αγάπη προς το σύντροφο και τη στρέφει μόνο προς τον εαυτό του. Είναι αλήθεια ότι οι εγωιστές είναι ανίκανοι να αγαπήσουν άλλους, αλλά και ανίκανοι να αγαπήσουν τον εαυτό τους. Κι ωστόσο η αγάπη για κάποιον άλλο αποτελεί την κινητοποίηση και συγκέντρωση της δύναμής μας για την αγάπη.

 Η γνήσια, υγιής αγάπη αποτελεί εκδήλωση της δημιουργικότητας και συνεπάγεται φροντίδα, σεβασμό, ευθύνη και γνώση. Δεν είναι ένα πάθος με την έννοια ότι κάποιος μας προκαλεί μια συγκίνηση, αλλά μια ενεργητική προσπάθεια για την ανάπτυξη και την ευτυχία του αγαπημένου προσώπου, που έχει τις ρίζες της στην ικανότητά μας να αγαπάμε.

Και όταν λέμε υγιή αγάπη εννοούμε, επίσης, να έχουμε την ικανότητα να αναγνωρίζουμε από τις πρώτες στιγμές της γνωριμίας μας στο σύντροφο τα στοιχεία του χαρακτήρα του που είναι άκρως αντίθετα με τις πεποιθήσεις μας, και τα οποία πιθανόν να μας φέρουν σε ρήξη στο μέλλον. Μαθαίνουμε επίσης από τα δικά μας λάθη του παρελθόντος, μαθαίνουμε από τις εμπειρίες μας. Προσπαθούμε στη νέα μας συνάντηση με την αγάπη και τον έρωτα να μην επαναλάβουμε τα λάθη εκείνα που στο παρελθόν μας σημάδεψαν. Επίσης κάνουμε τους απολογισμούς μας κλείνοντας τις σελίδες της αλλοτινής ερωτικής μας ζωής και βλέπουμε το νέο σύντροφο με μάτια καθαρά και «ώριμα», έτσι ώστε η σχέση μας μαζί του να είναι απόλυτα υγιής. Άλλωστε, τα σημάδια μιας πιθανής «ολέθριας σχέσης» είναι ορατά μόνο σε εκείνους που δεν θέλουν να κλείνουν τα μάτια τους σ’ αυτά τα σημάδια, αγνοώντας τη δύναμή τους και την αλήθεια τους…

Για το www.oikonomikosgamos.gr Τερλέγκα Αλεξία