Ο S. Freund και τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών

Ο S. Freund και τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών

Ο S. Freund και τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών

Η απόφαση να κάνετε παιδί θα είναι αυτή που θα αλλάξει μια για πάντα τη σχέση σας σαν ζευγάρι και ολόκληρη τη ζωή σας. Αν λοιπόν έχετε αποφασίσει να συμμετάσχετε στο θαύμα της ζωής, ρίξτε μια ματιά σε όσα είπε ο πατέρας της ψυχανάλυσης S. Freund για τα στάδια ανάπτυξης των παιδιών, το συμβολισμό τους και τα χαρακτηριστικά που μπορούν να αποδώσουν στο παιδί σας:

1.  Το στοματικό στάδιο: Από τη γέννηση μέχρι περίπου το πρώτο έτος ζωής. Το παιδί, μέσω του θηλασμού, συνδέει την ικανοποίηση με το στόμα του. Ψυχολογική καθήλωση σ’ αυτό το στάδιο μπορεί να συνδέεται με μελλοντικές συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η υπερκατανάλωση φαγητού.

2. Το πρωκτικό στάδιο: Μέχρι τα 3 έτη. Το παιδί μαθαίνοντας να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα αυτονομείται, ανεξαρτητοποιείται. Η καθήλωση σ’ αυτό το στάδιο μελλοντικά μπορεί να φανερωθεί ως εμμονή με την καθαριότητα ή υπερβολική επιμονή, αν πιεστεί το παιδί να μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα πριν είναι έτοιμο.

3. Το φαλλικό στάδιο: Από τα 3 ως και τα 7 περίπου έτη. Τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι τα 2 φύλα έχουν διαφορές και αναπτύσσουν το λεγόμενο “Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα”. Αν όλα πάνε καλά, στο τέλος της περιόδου η κατάσταση ξεκαθαρίζει και το παιδί ταυτίζεται με τον γονέα του ίδιου φύλου. Ψυχολογική καθήλωση μπορεί να φανερωθεί στο μέλλον ως φαλλοκρατισμός ή υστερία, ανάλογα με το φύλο του παιδιού.

4. Το στάδιο της λανθάνουσας σεξουαλικότητας: Ως τα 11 έτη. Αναπτύσσονται οι κατάλληλοι μηχανισμοί και τα παιδιά μπαίνουν στην τροχιά της εφηβείας.

5. Το γεννητικό στάδιο, ή αλλιώς η περιβόητη εφηβεία, στην οποία εκδηλώνονται στις σχέσεις του παιδιού με τους γονείς και τους συνομηλίκους σφάλματα που προέκυψαν στα προηγούμενα στάδια. Το άτομο, αρχίζει να αναπτύσσει και να εκφράζει συναισθήματα για άτομα του αντίθετου φύλου.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Τερλέγκα Αλεξία