ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ…

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ…

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ…

 

…. και όχι μόνο! Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στα άρθρα μας πως η διαδικασία των ετοιμασιών του άγχους είναι ιδιαίτερα στρεσογόνος. Όχι ίσως καθαυτή, αλλά στα πλαίσια της σύγχρονης καθημερινότητας και ζωής. Καθώς όμως το άγχος μας “ρουφά” κάθε χαρά από τις ημέρες μας, δεν πρέπει να το αφήσουμε να επιβληθεί στον ψυχισμό μας. Πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για τις ημέρες που ετοιμαζόμαστε να βιώσουμε τη στιγμή που θα σημαδέψει τη ζωή μας και θα μας εισάγει σε μία νέα εποχή, αυτή του γάμου μας. Πως θα μπορούσαμε όμως να απαλλαγούμε από τα δεσμά του άγχους;

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αρχικά οφείλουμε να αποδεχθούμε την κατάσταση και να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας με τέτοιο τρόπο ώστε να μετριάσουμε όσο περνάει απ’ το χέρι μας τις συνθήκες που μας προκαλούν άγχος. Σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να προβλέψουμε για παράδειγμα μία απεργία των Μ.Μ.Μ. που θα μας ανατρέψει το πρόγραμμα, μπορούμε όμως να μην κατέβουμε στο κέντρο της πόλης σε ώρα αιχμής με το αυτοκίνητό μας, γιατί είναι αυτονόητο ότι θα αργήσουμε στη δουλειά μας, άρα θα αγχωθούμε. Ακόμη κι αν έρθει όμως μία τόσο πιεστική στιγμή, είναι σκόπιμο να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε όσο γίνεται την ψυχραιμία μας και να εφαρμόσουμε κάποια τεχνική άμεσης ανακούφισης από το άγχος, όπως π.χ. οι τεχνικές σωστής αναπνοής, χαλάρωσης των μυών μέσω ασκήσεων ή ακόμη και σύντομου επιτόπιου διαλογισμού.

Φυσικά, σε μακροχρόνιο επίπεδο, βοηθά πολύ και η σωματική άσκηση. Ιδίως η γιόγκα και οι πολεμικές τέχνες, απελευθερώνουν τον οργανισμό από την ένταση και επιφέρουν ευεξία και χαλάρωση. Σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή: περιορίστε τη ζάχαρη, τα λιπαρά και τα αλκοολούχα και εστιάστε σε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και φυσικά, άφθονο νερό.

Αν ωστόσο παρατηρείτε ότι το άγχος αυτό επιμένει, ότι αυξάνεται ή ότι γίνεστε δυσλειτουργικός/-ή στην καθημερινότητά σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας καθοδηγήσει σ’ αυτή τη μάχη.

Για το www.oikonomikosgamos.gr Τερλέγκα Αλεξία