Αναπροσαρμογή ιδεών-αξιών

Αναπροσαρμογή ιδεών-αξιών

 

Το μεγαλύτερο διαχρονικό σφάλμα των ζευγαριών όταν παντρεύονται είναι να θεωρεί ο ένας τον άλλον δεδομένο. Το δεδομένο όμως σκοτώνει τη μαγεία, η σιγουριά γίνεται θηλιά που πνίγει τη σχέση. Αντίθετα, ο φόβος της απώλειας συνδράμει στην έξαρση του πάθους και στα δύο φύλα. Γι’ αυτόν το λόγο επιβάλλεται να κλείνουμε το μυστήριο μέσα στο γάμο, να αλλάζουμε ακόμη και την εμφάνισή μας ώστε να αρέσουμε στο σύντροφό μας. Αλλαγές που αφορούν κυρίως τις γυναίκες, μιας και ο άντρας, ούτως ή άλλως, αρέσκεται στο να έχει δίπλα του μια όμορφη γυναίκα. Είναι αναγκαία μια νέα εικόνα και στα μάτια του αγαπημένου και του εαυτού μας, καθώς προσφέρει στο ζευγάρι ένα διαφορετικό είδος φαντασίωσης.

 Η ιδέα στον άντρα, ότι δηλαδή η γυναίκα του αρέσει στους άλλους, του δημιουργεί φαντασιώσεις οι οποίες μόνο καλό μπορούν να κάνουν στη σχέση. Οι ματιές των άλλων αντρών εγείρουν διάθεση προστασίας του ήδη κεκτημένου και ανεβάζουν τη λίμπιντο του συντρόφου. Χρειάζεται λοιπόν μια αναπροσαρμογή των ιδεών-αξιών που έχουν άντρες και γυναίκες στο μυαλό τους.

Το ζευγάρι χρειάζεται να μοιράζει το χρόνο του και με άλλους ανθρώπους. Σχεδόν επιβάλλεται θα λέγαμε, ώστε να δημιουργηθούν νέες εικόνες και παραστάσεις και να προκύπτουν νέα θέματα προς συζήτηση ανάμεσα στο ζευγάρι. Η σιωπή ανάμεσα στο ζευγάρι, η έλλειψη νέων συζητήσεων και ενδιαφερόντων κατατρώει τα θεμέλια του γάμου χειρότερα από τους καβγάδες.

Η έξοδος από το σπίτι είναι σημαντική, για να μην πούμε απολύτως αναγκαία, όπως επίσης η διοργάνωση κάποιας βραδιάς παρέα με φίλους. Τα ολιγοήμερα ταξίδια και οι εκδρομές, επίσης, ανανεώνουν πάντα τη σχέση, γι’ αυτό θα πρέπει να αποτελούν στόχο για κάθε ζευγάρι. Ο ένας από τους δύο κλείνει δωμάτιο και κανονίζει το πρόγραμμα, ο άλλος οφείλει να τον εκπλήξει… Και στις περιπτώσεις όπου οικονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν ένα ταξίδι αναψυχής, κανονίζουμε με το σύντροφό μας ένα ραντεβού… Κάπου για φαγητό, για χορό ή έστω για ένα ποτό. Ο καθένας φεύγει ξεχωριστά, όπως στα πρώτα ραντεβού της γνωριμίας, ώστε να πλησιάσει το αγαπημένο πρόσωπο με τρόπο διαφορετικό, επιδιώκοντας να το κατακτήσει ξανά από την αρχή...

Χρειάζεται πάνω από όλα ανοιχτό μυαλό! Και λέγοντας ανοιχτό μυαλό, εννοούμε εκείνο το αντρικό ή γυναικείο μυαλό που δεν αισθάνεται εγκλωβισμένο σε δογματικές αντιλήψεις. Ο χρόνος ο οποίος αναλογεί στο ζευγάρι μέσα στο γάμο είναι πολύτιμος, μιας και συνεχώς λιγοστεύει, άλλοτε λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και άλλοτε γιατί εμείς, εσφαλμένα, αποφεύγουμε να τον παραχωρούμε στους εαυτούς μας.

Χρειαζόμαστε χρόνο κοινό! Το πρώτο και το κυριότερο, μιας και μέσα στον προσωπικό μας χρόνο χαρτογραφούμε τους δρόμους του μέλλοντος όπου θέλουμε να βαδίσουμε. Άλλωστε, κανένας λογικός άνθρωπος δεν προσμένει το κέρδος πριν κάνει την ανάλογη επένδυση… 

Για το www.oikonomikosgamos.gr Χριστίνα Ταράτσα